top of page

DNS [Domain Name Server]

DNS türkçe karşılığı alan adı sistemi demektir. Ip adresleri ezeberlemesi zor bir formatta

olduklarından hayatımıza alan adları girdi. Artık ulaşmak istedimiz Ip adresi yerine

o Ip adresine karşılık gelen alan adı ile internette kolayca gezine biliyoruz.

Hangi alan adının hangi Ip adresine ait olduğu konusunda ise yardımımıza DNS yani Alan adı Sistemi koşuyor.


DNS kayıt türleri


Host [A];Bu kayıt türü host kayıtlarını ilişkili Ip adresi ile eşleşiyor.


AAA [Address Record]; bu kayıt bir önceki A kıyıt türü ile Aynı işlevi yapıyor. Ancak tek farkı bu türün IPV6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır.


SOA [Start Of Autority];Belirli bir bölgedeki birincil alan adı sunucusunun hangisi olduğunu tanımlayan türdür.Ek olarak DNS kaydının geçerlilik süresi, yetkili kişi e-posta adresi,yenileme sıklığı gibi bilgileri de verir.


NS [Name Server]; Domaine ait alan adı sunucularını tanımlar.


PTR [Pointer Record];Reverse IP. yani alan adından IP adresi tespit işleminin tam tersi,IP adresinden sunucuda barınan alan adlarının eşlemesini yapan türdür.


MX [Mail Exchanger]; Domaine ait alan adı sunucularını tanımlar.


CNAME [Canoncical Name]; Alias yani takma ad belirleyen türdür. Bu tür ile gerçekte olmayan bir alan adı sunucusunu varmış gibi Alias ile tanımlayabilirsiniz.


RT [Route Through]; X25 ve ISDN kayıtları ile birlikte kullanılır. Belirli bir anabilgisayar yönlendirilmiş ağdaki diğer cihazları belirleyen türdür.

X25 Kaydı;A ve X25 benzer yapıdadır. A kaydından farkı ise farklı bir ana bilgisayara yönlendirilmiş ağdaki diğer cihazları belirleyen türdür.

ISDN Kaydı; A ve X25 kayıtlarına benzerlik gösterir. A ve X25 kayıtlarından farkı ise farklı bir ana bilgisayar IP adresi ile eşleştirmek yerine ISDN adresine ile birleştirmesidir.


RP; Alan adından sorumlu kişinin belirlenmesinden sorumlu türdür.


DNS Cache

Gitmek istenen alan adının IP adresi eğer hosts dosyasında bulunamaz ise DNS Cache Bakılır.

Daha evvelden IP adresi daha önce bu bilgisayar tarafından ziyaret edilmiş bir alan adına aitse, sonraki ziyaretlerde tekrar tekrar DNS sorgusu gönderilmesin diye tespit edilen IP adresi cache'de tutulur.

Bazen gidilmek istenen alan adının IP adresi değişmiş olsa bile cache'de eski IP adresi tutulduğundan HTTP paketleri time out'a düşebilir. DNS cache'ini temizlemek için şu komutları kullanabilirisiniz.


Windows: ipconfig/renew

*nix: sudo etc/init.d/nscd restart


6 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page