Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemi. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir. Tarihcesi için Tıkla.
Bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için sadece birbirlerine bağlanması bir şey ifade etmeyecektir. Aynı insanlarda olduğu gibi aynı dili konuşmaları gerekir. İşte bilgisayarlar arası iletişimin sağlanmasını sağlayan bu kurallara da protokol denir. Aşağıda farklı protokolleri ortaya koyan önemli kuruluşları görmektesiniz.
OSI Referans Modeli Nedir?
OSI ( Open System Interconnection ) referans modeli, ISO ( International Organization for Standardization ) kuruluşu tarafından 1978 yılında geliştirilmiştir. Aşağıda gördüğünüz gibi 7 ayrı katmandan oluşur. Her katmanın ayrı görevleri olup her katmanda ayrı protokoller geliştirilmiş ve hala daha geliştirilmeye açıktır. ( Örneğin ağ katmanında ipv6 protokolünün geliştirilmesi gibi.). Genelde; katman 7 6 5 için üst katman, 4 3 2 1 için alt katman olarak adlandırılmaktadır.
TCP/IP Referans Modeli Nedir?
TCP/IP ( Transmission Control Protocol/Internet Protokol ) referans modeli, Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan ARPANET projesinin büyümesi ile INTERNETWORKING projesi ( internet ismi buradan geliyor ) içerisinde adlandırılıp ve 1983 de standartlaştırılması ile oluşturulmuştur. İnternetin atası olmasından dolayı günümüzde daha popüler modeldir. Aşağıda gördüğünüz gibi 4 ayrı katmandan oluşur. OSI’ deki üst katman( 7 6 5 ) burada uygulama katmanı içerisinde yer alır.
Comments